čtvrtek 25. září 2008

Hank a Mike

Ve Varech jsme se na to nedostali. Ale v úterý se film konečně dostal i do Plzeňských kin. Tedy vlastně - byl promítán od pěti a od osmi v kině Beseda. Od pěti jsme tam seděli i my.

Nejdříve začali na plátně běhat ukázky na filmy, které (asi) právě běží v kinech. Mamma mia a podobné hlouposti. Prý, aby vynikl následný úlet.

Režie: Matthiew Klinck
Začal točit své první filmy ve svých dvanácti letech (kdyby je začal točit v cizích dvanácti letech, bylo by to poměrně zvláštní). Hanka a Mikea zrežíroval, tehdy ještě jako krátkometrážní film již v roce 2001. Po jeho úspěchu z toho letos udělali celovečerák.
Hlavní postavy ztvárnili a zároveň scénář napsali Thomas Michael a Paolo Mancini. Údajně poměrně známí baviči, kteří spolu spolupracují již delší dobu.


Hank a Mike jsou velikonoční zajíčci. Žijí ve světě, kde je normální být velikonočním zajíčkem. Všichni velikonoční zajíčci pracují ve společnosti Eastern, která je dceřinou společností obrovské korporace, která spravuje všechny svátky. A to jak svátky hlavní (vánoce, velikonoce, helloween..) tak ty podřadnější, mezi které patří i již zmíněné velikonoce.
Ale co ze zadlužující se firmou? Problém zadlužující se firmy přijde vyřešit pan Vydřiduch (hraje ho Chris Klein - Oz z prciček), který to s penězi umí. Jeho sponzorovaná sebevražda měla obrovský úspěch.
Slovo reorganizace jste určitě již všichni slyšeli. Ale že se tohle může přihodit i vám, na to jste ani nepomysleli. Zvlášť když jste velikonoční zajíček. A tak jsou nasraní. Zničení. Snaží se. Nejde to. Pijí. Hádají se spolu. Perou se s jinými. A vlastně nevědí, co mají dělat.
Mimo mnoho vtipných situací, které ale většinou opravdu vycházejí pouze z toho, že mají klucí hezkej růžovej kožíšek. Případně méně a méně hezkej a méně a méně růžovej kožíšek.
Tvůrci se snaží evidentně ukázat i na spousta nespravedlonosti a hlavně pokrytectví, které se skrývá v americké nebo řekneme západní (víme, co tím myslíme, přesným termínem doufám, že to dyžtak popíše Ondra) civilizaci. Viz: "Já můžu použít slovo retardovaný, já mam retardovanýho bráchu!" a mnoho dalších..
Film vrcholí parádním happy endem ve velkém stylu.
Jsem rád, že jsem to viděl. Řekl bych, že je to dobrý film. A že je to dobré vidět. Jednou.

1 komentář:

bubrlana řekl(a)...

"Fuckin´ kids and their fuckin´ chocolate!"