středa 9. dubna 2008

Terry Pratchett – Hrr.. na ne


Tradicne geniální preklad. Na hranicich Klece a Ankh-Morporku vyrostl ostrov. Dva rybari rybarili (prekvapive) a nemohli nic chytit. A najednou byli na sousi. Ci ostrov to asi bude? Klece nebo Ankh-Morporku? No, takhle… Co se deje v kleci nevime. Je to země, která je na pousti a ziji v ni burani. Zatímco Ankh-Morpork je pristav, bohaty… No, ne tak docela, ale takhle nejak si to predstavuji jeho obyvatele. Velitel policie Elanius musí vyresit zločin. Ma schopne (Karotka) i méně schopne pomocniky (skoro všichni, kteří se daji nazvat – ti ostatní). Karotka je velice schopny, coz zjistime například hned na zacatku, když ukeca dve bandy tech nejhorších mladistvich delikventu, aby spolu hrali fotbal místo vrhnuti se na sebe s nozi. Coz bylo ostatne asi to nejmensi, co za celou knizku vykonal. No, pokud bych prozradil dej a vtipky, tak byste se pak uz nesmali a nemeli motivaci si to precist. Cili jen tak ve zkratce – T´rusove jsou ti kteří se zenou za svým vudcem, pokud je jejich vudce, ten který bezi (obvykle do naruci smrti) první. Pokud je jejich vudcem, ten který bezi vzadu (cili ne první), pak obvykle zemre ještě cestou a to nikoliv rukou puvodniho nepritele. Hrabe Vetineri je rozhodne schopny, ačkoliv se třeba na první pohled nezda. Vedce Leoparda (nikoliv však da Vinciho) nikdo nezna, nastesti, ale je to genius. No a generalove Ankh-Morporksti napadne pripominaji ty dva generaly, kteří zpívají „kujme pikle, pikle kujme..“ (prece Silene smutna princezna neee..).

Jo a pak jsem zapomněl na knihu generala Taktica, bez které by se jiste nemel obejit zadny schopny vojevůdce. (Třeba pan Bush se podle mne lehounce inspiroval :-P )

No, je to fakt sranda. Asi bych mel vic cist… J

Jo a btw: http://jozin.ic.cz/fantasy.html - ke stazeni prvnich sedmnáct pratchettovo knizek z cyklu tajemne zemeplochy. Ostatní budou doufejme prubezne přibývat. Neska (18.3.08) jsem to objevil, takze parada.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

pozor ne Klec nýbrž Klač
Vaše Žabža:)